Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
iks napisał:
No tak tylko nadal to jest produkt norweski ,norwedzy go kupuja bo ,nie wiem ile procent ale duzo jest obywateli którzy nie mają duzo kasy.Jeśli np.kiełbasa żywiecka byłaby produkowana w norwegi a tylko wykorzystane polskie logo to i ona pewnie świetnie by sie sprzedawała.Mam na myśli to ,że norwedzy są jakoś dziwnie uprzedzeni do art spoż produkowanych w innych krajach,chodzi głównie o mięsa czy wędliny bo tam może dochodzić do zakażeń.Mięso z polski jest badane przez polaków,i tu pojawi się obawa.

Z mojego punktu widzenia nacjonalistyczne preferencje Norwegow sa absolutnie zrozumiale.. Nie wiem, czy jeszcze nie zauwazyles, ale ten kraj jest niemal calkowicie samowystarczalny.. Jezeli chodzi o polskie produkty, poczytaj sobie nadruki np. w takim Kiwi.. Kupa ciekawostek..

W kwestii importu mies i serow... problemem jest transport i magazynowanie. Wiadomo - produkt szybko psujacy sie..
Do tego akcyza.. i polska szynka dobrej jakosci trafia na polke obok norweskiej szynki dobrej jakosci.. obydwie za jedyne kr399/kg.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Za to polskie pieczarki są bardzo tanie i dostępne w każdym sklepie.
Około 6 - 8NOK za pół kilograma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
gama28 napisał:
FIRSTPRICE bywa lepszej jakości niż "markowe" jedzenie polskie

Na przykład produkt niespożywczy, ale FirstPrice- płyn do naczyń, nie znalazłam tak wydajnego w Polsce. Poza tym lody na patyku, dżemy też OK, czekolada w słoiku, płatki kukurydziane. Kupuję te produkty, bo lubię. A poza tym wiele, wiele innych bardziej markowych. Nie ma dla mnie znaczenia, jaka to firma, ale co oferuje i już. Tak czy siak na żarcie idzie nam ok.8 tys miesięcznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Gama, musisz przyjsc do mnie na kurs, jak sie robi zakupy w norweskich sklepach Bo 8 tys na samo zarcie to mnie powalilo na kolana.... Ja wydaje na 2 dzieci i siebie 4 tys, plus tysiac na tak zwaną "chemię".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
U nas tez za jedzonko idzie miesięcznie 8-10 tysiecy (na 3 osoby).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:
(...) plus tysiac na tak zwaną "chemię".

Co bierzesz(?), gdzie kupujesz(?).. ... u mnie na chemie to idzie z piec patykow..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Kalba napisał:
U nas tez za jedzonko idzie miesięcznie 8-10 tysiecy (na 3 osoby).

muszę ci dać namiary na takiego gościa z PL co tu już ze 4 lata w NO pracuje, a na żarcie wydaje 100nok tyg. (plus troche puszek z PL ) ale i bez tego w 150nok/tyg by się zmieścił, (oczywiście rybki se łowi i grzyby zbiera jesienią)

Czasem chłopina zaszaleje i se sól czy też inny pieprz ponad te kwotę dokupi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Sethur napisał:
Hilton napisał:

Co bierzesz(?), gdzie kupujesz(?).. ... u mnie na chemie to idzie z piec patykow..

taaa.. 5-o lub 12-o letnia albo dobrze destylowana "chemia"

co jak co ale na ten kieliszek chleba musi być
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Sethur napisał:
Hilton napisał:

takie rzeczy to tylko na priv...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Zuzu napisał:
Sethur napisał:
Hilton napisał:

taaa.. 5-o lub 12-o letnia albo dobrze destylowana "chemia"

co jak co ale na ten kieliszek chleba musi być

Dobrze prawi!.. .. Polac mu!..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok